TimoPKylmala

Kun poliitikko tekee mitä lupasi

  • Kun poliitikko tekee mitä lupasi

...niin sitä jaksetaan ihmetellä. Eihän politiikassa luvata yhtä ja tehdä samaa, eihän?

Oli Trump kuka/mikä tahansa ja teki hän lopulta mitä hyvänsä, niin ainakin hän näyttää toimivan niin kuin lupasi. Toisin kuin politiikassa yleensä.

Suomessa ihminen tottuu nopeasti siihen, kuinka vaalilupaukset heitetään ikkunasta heti ensimmäisenä. Ensin lupaillaan kylttien ja irvokkaiden hymyjen kera kaikenlaista kivaa (me emme leikkaa, ehdoton ei!) ja sitten tehdään jotain ihan muuta. Näin se menee, eikä kukaan voi muuta.

Politiikan sisällöistä puhuminen on turhaa tässä kohdin. Jos keskitytään siihen, mitä luvataan, kuten mediassa yleensä, niin silloin ei oteta kantaa itse ongelmaan, eli poliittiseen järjestelmään ja mitä sen sisällä voi ja saa tehdä. Nykyisen systeemin sisällä -- ja sinne hakeutuessa -- on aivan liian helppo luvata ja puhua strategisesti ilman, että joutuu ikinä vastuuseen yhtään mistään. Ja tilanne vain kärjistyy koko ajan. Medianäkyvyys ja siten myös propagointi ovat aivan eri tavoin hyödynnettävissä kuin vaikka 10 vuotta sitten (voi vain kuvitella millainen tilanne on 10 vuoden päästä). Kaikkialla voi toitottaa eri tavoin omaa totuuttaan ja saada kannatusta yhtä rysäystä varten -- trump on tietysti hyvä esimerkki. On naiivia ajatella, että poliittiset toimijat olisivat tässä yhtään moraalisesti korkeammalla kuin huomionhakuiset trollit.

Kaiken tämän keskellä on vaikea olla huvittumatta median ja muun “valtateliitin” käsityksestä politiikasta. Tämä heijastuu hyvin silloin, kun kauhistellaan, kuinka Trump tekee juuri sen, minkä lupasi. Hetkinen, Trump ei siis ollutkaan ihan pelkkä vitsi; ts.  urapoliitikko, joka vain haluaa itselleen kahvan valtaan ja mahdollisuuden vakuuttaa itselleen iltaisin nukkumaan mennessä, että juu, kansaahan minä palvelen, en itseäni ja sidosryhmiäni!

Jos tätä herää hieman ajattelemaan, niin ei voi tulla kuin siihen tulokseen, että näiden kauhistelijoiden default-asetus poliittisesta toiminnasta on se, ettei lupausten ja toiminnan välillä oleteta olevan minkäänlaista jatkumoa. Kaikki on pelkkää showta. Taivastelijoiden oma käsitys politiikasta on pahasti vinksahtanut.

Jos kansan mielipidettä aiotaan jatkossakin kysyä (mikä voi loppupelissä vain perustua annetuille lupauksille), niin politiikan tulisi olla mitä suurimmassa määrin sitä, että seistään lupausten takana, eikä käännetä takkia heti ensimmäisen mahdollisuuden ilmaantuessa. Onko moinen mahdollista ihmisten kesken on eri asia; onko se ikinä ollut? Ehkä hetkittäin. Itse en usko, että  yhteistä näkemystä riittää enää enenevästi fragmentoituvassa maailmassa, jossa pitää koko ajan taistella vähenevistä resursseista. Valta on liian houkuttelevaa. Toisekseen, koko edustuksellinen järjestelmä on kriisissä kaikenlaisten eksistentiaalisten uhkien määrän ja voimakkuuden kasvaessa (ilmasto, liikakansoitus, teköäly/teknologinen työttömyys + erilaiset nano- ja geeniteknologiset 'uhat').

Ja kyllä, Trumpin hallinto luultavasti tuleekin edesauttamaan mainittujen uhkien syvenemistä. Se toimii yhtenä esimerkkinä liberaalin demokratian “toimivuudesta” tässä pisteessä sivilisaatiomme kehitysrataa (ja kuinka demokraattinen Amerikan järjestelmä sitten on, siihen jokaisella on varmasti mielipide).

Oli miten oli, en puolusta nyt minkäänlaista ideologista sisältöä, ainoastaan johdonmukaisuutta ja Trump on (ainakin näin alkuun) näyttänyt aikovansa todellakin tehdä sen mitä lupasi ja laajalla rintamalla. Tällä tasolla häntä ei voi kuin ihailla. Toimijana arvostan hänen johdonmukaisuuttaan. En ikinä kuvitellut sanovani tätä, mutta Trump saattaa olla lupauksiensa ja tekojensa suhteen suoraselkäisin poliitikko pitkään aikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eilinen a-studio oli mielenkiintoinen. Ensimmäisen kerran sinne oli kerätty asiantuntijoita, jotka ovat ytimessä, lukuunottamatta tunteilla kuumana käyvää yrittäjää. Muuria on rakennettu jo monen presidentin toimesta ja suhtautuminen vapaakauppaan ja EU:hun on ollut vastatuulessa jo pidemmän aikaa. Joten Trump on mies, joka kylläkin mölyten asiat tuo esille, mutta siellä ne ovat olleet aiemminkin. So whats the problem?

Ps itselleni Trump on lähinnä koominen hahmo teatraalisine eleineen, mutta pysytään kuitenkin totuudessa ja jätetään ne ylitsevuotavat tunteilut edes meillä päin maailmaa pois!

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Se että presidentti allekirjoittaa päätöksen siitä mitä tuli luvanneeksi, ei valitettavasti kovassa maailmassa vielä tarkoita, että päätös toteutuu.

Muuri on valmis, vasta kun se on valmis. Ottamatta kantaa, oliko se hyvä idea vai huono.

Obama heti tultuaan presidentiksi 2009 tammikuussa allekirjoitti määräyksen sulkea Guantánamo Bayn vankileiri vuoden sisällä, mutta joutui jo marraskuussa ilmoittamaan hankkeen lykkäytymisestä hamaan tulevaisuuteen.

Näin voi politiikassa käydä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Trump sotii tuulimyllyjä vastaan.

Toimituksen poiminnat