TimoPKylmala

Bloggaus: seitsemän kärjistettyä tyyppiä

  • Bloggaus: seitsemän kärjistettyä tyyppiä

Saarnaaja (introverttius,  harhaisuus, olevaisuus, tuska, absurdi, nihilismi, rajallisuus...)

Tulkki (ekstroverttius, pyrkyryys, yrittäjyys, instrumentalismi, populismi, "intorealismi", estetiikka, kaksisuuntaisuus...)

Tietopankki (besserwisserismi, rationalismi, kommentaattorius, sokratismi, "hätätilaministeri", tiede, autismi...)

Idealisti (dualismi, tunnereaktio, epätodellisuus, rakkaus, viha, kategorisuus, ei-minä...)

Vapaaihminen/Vapaaherra/-rouva (ekstroverttius, ajankulutus, harrastelu, keskustelu, avoimuus, kansalaisuus, idealismi, relativismi...)

Poliitikko (ammattilaisuus,  strateginen toiminta, negatiivinen nihilismi, masinointi, populismi, eliitti...)

Trolli (sosiopatia, positiivinen nihilismi, sadismi, trollaus, nautinto, kipu, kaaos, kosto...)

 

Saarnaus on kutsumus ja Saarnaaja toteuttaa kutsumustaan kirjaimellisesti. Pitkäpiimäinen, mutta silloinkin epäselvä. Harvemmin saa yli viisi kommenttia. Saarnaajalla on henkilökohtainen agenda ja kaatuu aina sen mukana. Etsii totuuksia, vaikkei niihin uskoisikaan. Mikään muu ei ole vaivan arvoista.  Absurdisti. Absurdi saarnaaja tiedostaa ideaalien ja todellisuuksien ristiriidat, muttei ikinä vie havaintoaan loogiseen loppuun (vrt. Trolli). Epäröijä. Joskus hieman reppana, tietää sen itsekin. Hengellisyys = halu yhdistää identiteetti ja toiminta pysyväksi periaatteeksi. Absurdi on ihmisen olemisen ehtojen seuraus ja se on todennettava, vaikka sitten bloggaamaalla. Keskustelu ei ole ratkaisu: koska ylipääsemätön epäusko totuuksiin. Ei oikeastaan edes halua keskustella, mutta silti yrittää. Kommentoi aniharvoin ja silloinkin yleensä omaa postaustaan – mutta ei ole ikinä oman postauksensa ensimmäinen kommentoija. Mahdollista sekoittaa Vapaaihmiseen selkeinä hetkinään. Saarnaaja saattaa itse luulla saarnojensa olevan merkittäviä, mutta silloin  hän ei ole vielä sisäistänyt bloggauksen logiikkaa. Tuomittu saarnaamaan joka tapauksessa: koska absurdi.

Tulkki ei vahingossakaan astu linjalle koko painollaan. Säätäjä. Viekas. Linkkaa uutisjuttuhin, joita sitten tulkitsee  pintapuolisesti omien tarkoitusperiensä mukaan. Esteettisen elämäntavan  heijastuma: kaikki liikkuu, mikään ei pysy, eivät intohimot tai edes identiteetti. Intohimona uusien intohimojen löytäminen... mahdollisimman nopealla tahdilla.  Zeitgeist. Ajan hengen ilmentymä, tai sen tulkki. Kokemuksellisuus. Tyhjä astia, joka yrittää löytää merkitystä täyttämällä itsensä kokemuksilla. Bloggailu on instrumentti muiden joukossa; taustalla tarve saavuttaa jokin päämäärä. Äkkiä! Millenniaali.  Realistinen unelmoija. Paradoksi. Elää aina jonkin suunnitelman kautta. Suunnittelija, ideoija, mainosmies. Usko ja toiminta eivät kohtaa: kysymys "miksi?" ei häiritse takaisinkytkentää. On usein oman itsensä ensimmäinen kommentoija: koska näkyvyys. Haluaa ehdoin tahdoin etusivulle. Yrittää niin kauan kunnes pääsee. Elämä on yhtä yritystä, ei ymmärrä mitä muuta se voisi olla. Toimii varmasti, muttei syväluotaa mitään. Potentiaalinen poliitikko. Poliitikon ja Tulkin ero: edellisellä ei ole enää mitään todistettavaa.

Tietopankki omistaa keskustelun, tai ainakin itse niin uskoo. Itsevaltuutettu moderoija. Ei voi olla väärässä, ainoastaan väärin tulkittu. Kommentoi enemmän kuin postaa: koska muut kaipaavat ohjausta. Blogosfäärin Übermensch. Osaa ja tietää enemmän kuin moni muu, muttei kuitenkaan ehkä niin paljon kuin luulee. Ero Vapaaihmiseen: oman tietämyksen alleviivaus. Valkokaulus. Eksakti. Kansalainen? Sivistyssanat! Ei päästä irti, on kuin kuin paha takauma. Syyttää toisia epäselvyydestä ja faktojen puutteesta. Argumentointi! Ihmiset ovat keskimäärin idiootteja selityksissä ja Tietopankki tietää sen. Ei ikinä selitä itse itseään, tuskin edes osaisi. Älykäs, joskus ehkä liiankin. Tietopankkia on joissain tapauksissa vaikea erottaa Trollista. Toisin kuin Trolli, Tietopankki ei tajua olevansa välillä äärimmäisen ärsyttävä. Poliitikoksi Tietopankki on liian suoraviivainen. Sopisi mahdollisesti virkamieshallitukseen.

Idealisti, blogosfäärin skitsofreenikko, Janus-kasvo. Vaikea löytää puhtaana luonnosta. Ideaalityyppi. Suvakki tai natsi, idealisti joka tapauksessa. Todellisuus syntyy  takaraivoon vääjämättömästi pinttyneiden ideoiden medioimana ilman muutosmahdollisuuksia. Kehityskyvytön. Kuitenkin hyväntahtoinen. Näkee ajavansa kaikkien etua, on supernaiivi. Saattaa väärinkäsittää hyväntahtoisuudenkin. Sukeltaa syvällä ääripäissä ja ampuu helposti yli, eikä yleensä edes huomaa. Joko puolesta tai vastaan, kategorisesti. Propagandisti tietämättään. Ei suunnittele tai strategoi kuten Poliitikko tai Tulkki. Ei keskustele, vaan tietää jo löytäneensä totuuden, jota sitten estoitta julistaa. Rakastaa tai ei rakasta, koska omaan moraaliseen kompassiin voi luottaa ehdoitta. Idealistille vihakin voi olla yksi rakkauden heijastuma. 

Vapaaihminen. Vapaa sekä ajallisesti että turhasta korrektiuden painolastista. Voi olla työtön tai eläkkeellä tai muuten vaan asemassa, jossa liikenee aikaa lukemattomille postauksille aiheesta kuin aiheesta. Työttömän ja optiomiljonäärin/vapaaherran/-rouvan todellisuuskuva syntesoituna.Vapaa ideologioista omalla oudolla tavallaan.. Kaikkien kaveri. Vapaaihminen on todellinen tasa-arvon heijastuma:  sana on vapaa ja kommentit auki. Kommenttikuningas/-kuningatar. Mielipide ilman pelkoa vastaiskusta: vapaaihmisellä on joko liian vähän hävittävää tai liian paljon puskureita taustalla ollakseen pelokas mielipiteineen. Antiikin kansalainen! Keskiluokkaisuuden ydin vai jotain paljon yläpuolella? Vaikea profiloida. Taipuvainen joskus tunteiden ääripäihin. Patologinen Vapaaihminen: kaari patetiasta vihapuheeseen (katkeroitunut tai yli-ideologisoitunut). Vapaaihminen voi olla  vaarallinen ärsytettynä. Silti aina vähintään semipro, todellinen harrastelija.  Haluaa keskustella ja syntetisoida. Poikkeava kaikessa tavanomaisuudessaan. Ei sohi muurahaispesiä, tiedostamattaan. Usein sisällöllisesti parhaimmistoa kaikessa yksinkertaisessa selkeydessään: ei suurta agendaa tai koukeroita, analyysiä ajankohtaisuuksista, joiden lonkerot vapautuvat vasta toisten kommenteissa. 

Poliitikko = itsestäänselvyys. Edustaa kansaa => ajaa omaa ja puolueen etua. Nauraa ehkä makeimmin kaikista, ikinä. Poliitikko ja populisti ovat bloggauksessa yksi ja sama asia: ei ole asiaa ilman agendaa. Poliitikkoja on  yhteen junaan ja erot näkyvät vaunujen väreissä. Juna kulkee yhteen suuntaan ja on aina aikataulusta jäljessä. Oli väri mikä tahansa, linja pysyy samana. Poliitikko sanoo sopivan paljon sopivista aiheista ja  sopivalla tyylillä. Ei ikinä sano mitään olennaista, saati odottamatonta. Strategia edellä: valta ei kartu sattumalta, eikä suhteet ilmaiseksi. Henkilökohtaisuus on yhtä vaarallista politiikassa kuin tieteessäkin. Negatiivinen nihilismi: ei ikinä puhu asioista niiden oikeilla nimillä, vaikka tuntee ne henkilökohtaisesti. Totuus = huonoa politiikkaa. Kokematon poliitikko voi luulla olevansa merkityksellinen yhteiskunnalllisesti, vanha tietää, ettei se ole mahdollista. Mitä surkeampi asioiden tola,  sitä vähemmän Poliitikkoon voi luottaa.  

Omalla nimellä kirjoitteleva Trolli on harvinaisuus. Taiteilija. Post-humaani. Nihilisti. Trollaus on taiteenlaji, jota ei vielä ymmärretä. Trolli tietää missä mennään, ehkä liiankin hyvin. Sosiopatia = ainoa tapa onneen. Trollaus on inhorealistinen kiteytys sairaan ja kehityskelvottoman yhteiskunnan arvomaailmasta. Post-dada. ÜberRadikaali. Absoluuttinen toimija. Positiivinen nihilismi: yleisesti hyväksytyn arvomaailman absurdiuden tiedostaminen, hylkääminen ja sen looginen seuraus: propaganda of the deed.  Deliberoinnin hyödyttömyys. Mielipide on kuin persläpi: jokaisella on sellainen. Abandon all hope, ye who enter here! Positiivinen nihilisti nauraa agendoille ja syyttää tekopyhyydestä niitä, jotka jaksavat vielä uskoa johonkin. Kaaos on  parasta mitä yhteiskunta ansaitsee.  Psykopaattinen trolli nauttii nöyryyttämisestä ja saamastaan huomiosta. Ei ikinä hermostu, vaikka loukkaantuu herkästi. Kostaa kliinisesti. Sadisti. Etsii uhreja ajan kanssa ja saa nautinnon toisen hädästä. Parantumaton. Puhtaampi silti  kuin Poliitikko. Tulevaisuuden toivo?

Tämä postaus oli introvertin Saarnaajan absurdi yritys todistaa edes jotain. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei huono profilointi! Sinun profiloinnistasi kyllä itseäni löysin. Tosin useammastakin valitsemistasi ryhmistä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Hieno kirjoitus! Meikhä on saarnaaja ja trolli...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mielenkiintoista! Olen näköjään vapaaihminen, täsmää kyllä hyvin!

Toimituksen poiminnat